Museum de Pont/Tilburg: through the mirror of Anish Kapoor
Museum de Pont/Tilburg: through the mirror of Anish Kapoor ´© Fotograaf Udo Geisler

De tentoonstelling WeerZien, waarmee museum De Pont het 25-jarig bestaan viert, is in de eerste twee maanden sinds de opening door ruim veertigduizend mensen bezocht. Daarmee is het nu al de best bezochte tentoonstelling in de geschiedenis van het museum. Dat was voorheen de expositie van Ai Weiwei die in 2012 in vier maanden tijd door zestigduizend mensen werd bezocht, met de daarop volgende tentoonstelling van Anish Kapoor als goede tweede.

Normaal trekt het Tilburgse museum voor hedendaagse kunst gemiddeld 7500 bezoekers per maand, dus het bezoekersaantal ligt tijdens de jubileumtentoonstelling WeerZien bijna drie keer zo hoog.

WeerZien

De expositie WeerZien geeft een inkijk in de geschiedenis van De Pont. Een belangrijk deel van de opstelling van de openingsexpositie is te zien, met onder meer Planet Circle van Richard Long, The First People van Marlene Dumasen Pair Field van Roni Horn. Voor bezoekers van het eerste uur een weerzien van iconische kunstwerken die eenmalig in Tilburg te zien waren, voor anderen een kennismaking met geweldige kunstwerken die bijdroegen aan de ontwikkeling van Museum De Pont.

WeerZien
Zaaloverzicht ‘WeerZien’ in De Pont museum

Directeur Hendrik Driessen over het succes:

“Het was heel bijzonder om deze tentoonstelling te maken en het is natuurlijk een geweldige opsteker dat het resultaat zoveel belangstelling krijgt. Zo’n terugblik op wat we sinds de opening van ons museum in 1992 hebben zien langskomen is niet alleen een feest van herkenning maar voor velen ook een eerste kennismaking met werken die een grote rol hebben gespeeld in onze ontwikkeling. Het bijzondere cadeau voor onze verjaardag, de sculptuur Sky Mirror van Anish Kapoor op ons voorplein, trekt veel bekijks, ook als het museum gesloten is. Altijd staan er wel mensen stil om deze magische hemelspiegel te bewonderen. Het is een iconisch werk waarop wij en alle Brabanders heel trots mogen zijn.”

De jubileumtentoonstelling is nog tot en met 18 februari 2018 in De Pont te bezichtigen. Daarna, vanaf 10 maart, toont het museum een groot overzicht van het werk van de bekroonde Nederlandse fotografe Rineke Dijkstra. De expositie is in samenwerking met het bekende Deense Louisiana museum georganiseerd, en trok daar al veel bekijks.

Meer nieuws gerelateerd aan De Pont.