Evoluon Eindhoven

Het Ministerie van OCW gaat graag in gesprek met het Brabantse provinciebestuur om te praten over een nieuw Rijksmuseum voor Design in Eindhoven. De beoogde locatie voor het nieuwe museum zou het Evoluon zijn, dat meldt het Brabants Dagblad. Op het voornemen wordt met verbazing gereageerd door het Stedelijk Museum Den Bosch, dat het afgelopen jaar haar focus juist op design heeft verlegd. Ook de gemeente Eindhoven zelf heeft het gevoel dat er wat hard van stapel wordt gelopen.

Timo de Rijk, directeur van het Stedelijk in Den Bosch: “Ik wist van niets en niemand wist iets, bleek bij navraag. Ik vind het mooi dat er ambitie is, maar ik vind het een zeer prematuur plan. Het gaat niet zozeer om het design, maar vooral om het gebouw als symbool voor het een museum. Maar: een gebouw is vaak niet het probleem als het gaat om een museum, dat is de exploitatie, het verzamelen, enz.”
Het idee om het Evoluon in te zetten als locatie voor museum is afkomstig van D66 maar krijgt nog niet alle betrokken partijen aan haar kant. Ook het Eindhovense gemeentebestuur vind het te vroeg om al naar een locatie te kijken, eerst moet het gesprek gevoerd worden over de inhoud. “Daarover gaan we zo spoedig mogelijk om de tafel zitten met het nieuwe kabinet. Er moet in dat nieuwe museum niet alleen worden getoond en ervaren, er moet ook kunnen worden geleerd, ontwikkeld en gemaakt,” aldus een woordvoerder van het gemeentebestuur in het Brabants Dagblad.
De Rijk spreekt zich ook uit over de hoge concentratie van design-instituten in het zuiden van het land wanneer het plan doorgang zou vinden. Het Evoluon bevindt zich op slechts 30 kilometer van het Stedelijk Museum Den Bosch. “En dan is nog Cube in Roermond, ook niet ver van Eindhoven vandaan, met een prima mix van design en techniek. En in Rotterdam hebben we het Nieuwe Instituut, het nationale instituut op het gebied van architectuur én design.”