Rentmeesterij Twickel, de locatie van het No Hero Museum van verzamelaar Geert Steijnmeijer.

De kunstverzameling van Geert Steijnmeijer, directeur van Hartman Tuinmeubelen in Enschede, zal vanaf 15 april te zien zijn in het nieuwe kunstmuseum No Hero in Delden. Het museum zal gevestigd worden in de voormalige rentmeester van Twickel, dat schrijft Tubantia. De collectie van Steijnmeijer behoort tot de 100 belangrijkste particuliere verzamelingen in Nederland.

Er is een flinke groei te zien in private musea, zoals Museum Voorlinden (Joop van Caldenborg) en Museum MORE (Hans Melchers). In de buurt van de Keukenhof zal medio 2018 het Lisser Art Museum van supermarktdirecteur Jan van den Broek open gaan. Deze musea draaien niet op overheidsgelden maar worden volledig gefinancierd met privégeld. Steijnmeijer stelt in Tubantia dat de opkomst van particuliere musea een direct gevolg is van de bezuinigingen op cultuur die in 2012 door de overheid zijn ingezet.

Steijnmeijer: “De overheid trekt zich terug en dwingt de musea ertoe om zich steeds meer te richten op grote publieks-tentoonstellingen. Ruimte om verzamelingen zoals de mijne op te nemen, is er steeds minder.” De zakenman was drie jaar lang in onderhandeling met het Rijksmuseum Twenthe voordat hij toch besloot een eigen museum op te richten.

Voorbereidingen
Voordat het museum haar deuren kan openen moet de voormalige rentmeesterij, die dateert van 1724, grondig gerenoveerd worden. Het ontwerp hiervoor is gemaakt door Jan de Bouvrie. De collectie van Geert Steijnmeijer bestaat uit ruim 500 objecten met werken van onder meer Karel Appel, Damien Hirst en Frank Stella. De eerste expositie zal de titel ‘Ich bin ein Berliner’ meekrijgen.