Volgende stap gezet in mogelijke verbouwing Amsterdam Museum

De voormalige speelplaats voor jongens van het burgerweeshuis, vandaag de dag het terras van Museumcafé Mokum / Foto: AmsterdamMuseum.nl

Het Amsterdam Museum heeft vijf architectenbureaus geselecteerd die gaan kijken of een verbouwing van de historische panden waarin het museum gevestigd is haalbaar is. De bureaus werden gekozen uit zestien aanmeldingen. Doel van een verbouwing en herinrichting is het overzichtelijker maken van het pand waarbij ook de geschiedenis van het complex onder de aandacht wordt gebracht.

Het Amsterdam Museum is gevestigd in een voormalig klooster tussen de Kalverstraat en de Nieuwezijds Voorburgwal, dat vroeger dienst deed als Burgerweeshuis. Al in 1580 werden er Amsterdamse weeskinderen opgevangen. Sinds 1975 doet het gebouw dienst als  het Amsterdam Museum, toen nog het Amsterdams Historisch Museum. Directeur Judikje Kiers: “De gebouwen waarin het museum gevestigd is, zijn in die zin ook te zien als collectiestukken van de stad.”

Geselecteerde bureaus
Een beoordelingscommissie, bestaande uit onder anderen Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Judikje Kiers, hebben vijf architectenbureaus uitgekozen om een voorstel in te dienen. Kiers:“Het is een voorrecht dat we konden kiezen uit een groot aantal gerenommeerde architecten uit binnen- en buitenland. Ik verwacht dan ook veel van de studies die de vijf bureaus voor ons gaan schetsen de komende tijd.”

Mocht de verbouwing haalbaar zijn gaat de opdracht ook naar één van de vijf, dit moet in de loop van 2018 duidelijk worden. De deelnemers zijn Neutelings Riedijk Architecten, Cruz y Ortiz Amsterdam, Felix Claus Dick van Wageningen Architecten en de combinaties Office Winhov/Inbo en AL_A/NEXT/1meter98.

Mocht een verbouwing niet tot de mogelijkheden behoren moet het museum wellicht uitkijken naar een nieuwe locatie. Kiers wil echter eerst proberen om wel op deze historische plek te blijven.

Meer nieuws gerelateerd aan Amsterdam Museum.