Vroeg werk Van Gogh te koop voor 1,4 miljoen op TEFAF

Op de kunstbeurs TEFAF wordt een schilderij van Vincent van Gogh te koop aangeboden voor 1,4 miljoen euro. Het betreft het vroege werk ‘Stadsgezicht met ophaalbrug’, aangeboden door de Haagse kunsthandel Ivo Bouwman. De echtheid van het schilderij is door het Van Gogh Museum in Amsterdam bevestigd, het werk is 114 jaar in privé-bezit geweest en slechts driemaal in een expositie getoond.

De exacte locatie van het stadsgezicht is niet bekend, vertelt kunsthandelaar Ivo Bouwman aan Omroep West. “Ik dacht zelfs aan Leidschendam, maar dat blijkt niet zo te zijn. Misschien dat iemand de locatie herkent, dat zou geweldig zijn.” Het schilderij werd in 1904 door de oma van de huidige eigenaar gekocht, destijds bij kunsthandel Oldenzeel in Rotterdam. De laatste keer dat het werk in het openbaar te zien was, was in 1960 tijdens een Van Gogh-expositie in Parijs.

De huidige eigenaar, die overigens anoniem wil blijven, wil het werk verkopen om problemen met vererving voor te zijn. “Het schilderij is moeilijk in drieën te delen, dus dan is verkoop de beste optie”, legt Bouwman uit. De kunsthandelaar ziet het schilderij het liefst in een museum terecht komen: “Er is nu al veel belangstelling, maar het Van Gogh Museum in Amsterdam heeft geen interesse. Het museum heeft uit de betreffende periode van Van Gogh al genoeg schilderijen”.