Het Stedelijk Museum neemt met tentoonstellingen maatschappelijk stelling tegen populisme. Beatrix Ruf benadrukt dat het Stedelijk Museum met deze reeks exposities wel tegenwicht wil geven aan het populisme maar geen partijpolitiek voert. “Wij zijn een publiek instituut voor hedendaagse kunst. Kunstenaars en ontwerpers denken na over de omstandigheden van vandaag de dag. Ze zijn zich heel bewust van de kwetsbaarheid van de verworvenheden die we als vanzelfsprekend beschouwen.”

‘Het is eenzijdig links’
Kamerlid Thierry Baudet: “Kunst die jullie selecteren heeft een linkse maatschappijvisie”. “Je ziet nauwelijks realistische kunst. Ik zie grote eenzijdigheid in de kunst. Een bepaalde stijl: het abstracte expressionisme wordt gepromoot. Je ziet het bij alle moderne kunstuitingen van deze tijd, dat ze in hetzelfde politieke spectrum zijn: pro EU, pro open grenzen. mensen zijn heel erg bezig om partij te kiezen, altijd tegen rechts. Ik vind dat zo voorspelbaar worden. Wat je niet of nauwelijks ziet is realistische kunst.”

Margriet Schavemaker van het Stedelijk Museum ontkent dit ten stelligste. “Er is veel meer bij ons te zien dan abstracte kunst. Onze collectie zit vol met realistische kunst. Wij laten bij het Stedelijk Museum zien wat wij goed vinden. Natuurlijk zijn dat keuzes, maar het is niet een smaak. Het gaat om kwaliteit, urgentie en actualiteit.”

Het Stedelijk Museum heeft dit jaar vijf tentoonstelling over migratie. Directeur Beatrix Ruf omschreef het als tegenwicht tegen het populisme in Europa.

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.