Verloren gewaand werk van Rubens ontdekt in Schotland

Peter Paul Rubens, portretstudie van George Villiers - de eerste hertog van Buckingham, ca. 1625 collectie Glasgow Museum.

In de collectie van het Glasgow Museum heeft men een schilderij van de Vlaamse kunstenaar Peter Paul Rubens (1577-1640) ontdekt. De portretstudie uit ca. 1625 van de Hertog van Buckingham was ten gevolge van overschilderingen en vier eeuwen vuil niet meer als een Rubens te herkennen, het werk werd daarom beschouwd als een kopie door een andere kunstenaar.

De ware herkomst van het werk werd ontdekt door Bendor Grosvenor van het BBC programma Britain’s Lost Masterpieces. Inmiddels heeft Ben van Beneden, directeur van het Rubenshuis in Antwerpen, het portret geauthenticeerd. Het portret van George Villiers, de eerste hertog van Buckingham, is inmiddels gerestaureerd. “Het is een zeldzame toevoeging aan Rubens’ portretoeuvre, het toont aan hoe hij het genre benadert”, aldus Van Beneden.

Om er zeker van te zijn dat het werk nu definitief aan de Vlaamse meester kan worden toegeschreven is er grondig onderzoek verricht. Een analyse van het hout waarop het portret geschilderd is, dateert van de jaren ’20 van de 17e eeuw. De manier waarop het geprepareerd is stemt overeen met de werkwijze van Rubens atelier.

Vanaf donderdag 28 november zal het schilderij in haar oorspronkelijke staat te zien zijn in Kelvingrove Art Gallery and Museum in Glasgow. De uitzending van Britain’s Lost Masterpieces met dit meesterwerk van Rubens in de hoofdrol wordt woensdagavond om 22.00 uur (Nederlandse tijd) uitgezonden op BBC Four.