Villa Rams Woerthe in Steenwijk is het eerste Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser.

Villa Rams Woerthe in Steenwijk heeft de eer het eerste Museumhuis van Nederland te worden. Vereniging Hendrick de Keyser opent de komende jaren vijfendertig Museumhuizen en trapt af met het voormalig woonhuis van Jan Hendrik Tromp Meesters. In het Museumhuis worden verhalen verteld over het huis en haar bewoners, een ontdekkingstocht door de historische panden met een focus op de bouwkunst en inrichting laat de bezoeker de woning beleven. Zondag 3 december gaat het huis open voor het publiek.

Vereniging Hendrick de Keyser zet zich landelijk in voor het behoud van historische architectuur. In 2018 bestaat de vereniging 100 jaar en dit jubileum wordt onder meer gevierd met het openen van de eerste acht Museumhuizen. Het netwerk van uiteindelijk 35 huizen verspreid over Nederland geeft een beeld van 400 jaar woongeschiedenis. Huizen met unieke en bijzondere elementen als een wintertuin, knechtenkamer, drijvende kelder of hangkamer. Tot nu toe waren de meeste van deze huizen voor bezoekers gesloten. Dankzij een bijdrage van 975.000 van de BankGiro Loterij kunnen deze woonhuizen nu worden teruggegeven aan het publiek.