Verdrag van Maastricht krijgt Europees Erfgoed Label

Een onafhankelijke jury heeft het Verdrag van Maastricht (1992), waarmee de Europese munt werd geïntroduceerd en het Europees Parlement wetgevende macht kreeg, is geselecteerd voor de titel Europees Erfgoedlabel. Dat meldt de Rijksoverheid. Begin volgend jaar wordt de voordracht officieel bekrachtigd door de Europese Commissie.  

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur): “Het is mooi dat het Verdrag van Maastricht erkend is als Europees erfgoed. Het is een plek die symbool staat voor het belang van de Europese eenwording. Het is belangrijk dat de huidige en toekomstige generaties leren over de geschiedenis en de toekomst van Europa. Door het project ‘Europe Calling’ betrekt de provincie Limburg op prachtige wijze jongeren uit heel Europa hierbij. Zo wordt het Verdrag van Maastricht – 25 jaar na dato – levend gehouden.”

 

Met het Europees Erfgoedlabel wil de Europese Unie locaties aanwijzen die een sleutelrol hebben gespeeld in de totstandkoming van de EU. De locaties staan symbool voor de Europese idealen, waarden, geschiedenis en integratie. De gekozen locaties moeten zich tevens inspannen voor educatieve activiteiten gericht op jongeren. In totaal hebben nu 38 locaties dit label, waaronder het Vredespaleis en Kamp Westerbork in Nederland.