Verbouwing Museum de Lakenhal in volle gang

Uitbreidingswerkzaamheden Museum de Lakenhal in Leiden / Foto: Buro JP

Museum de Lakenhal in Leiden is met een grootscheepse verbouwing bezig en zal nog het gehele aankomende jaar gesloten zijn. Er zit echter wél schot in. Deze week zijn zeven schaaldaken op de nieuwe tentoonstellingsvleugel geplaatst. De dertig ton wegende elementen werden met een grote kraan op de zalen geplaatst.

Uitbreidingswerkzaamheden Museum de Lakenhal in Leiden / Foto: Buro JP

Museumdirecteur Meta Knol: “Dit is een mijlpaal. Vanaf nu kunnen we verder de hoogte in. Op de grote tentoonstellingszaal worden de volgende drie verdiepingen gebouwd en tegelijkertijd wordt begonnen met het metselwerk. We zien uit naar de voltooiing van de bijzondere nieuwe gevel aan de Lammermarkt.” In het voorjaar van 2018 zal het hoogste punt bereikt worden, Knol zegt hierover: “Dat betekent dat we op tijd de sleutel van de aannemer terugkrijgen om het gebouw weer in te richten als voorbereiding op de feestelijke heropening.”

Volgens de planning zal in het voorjaar van 2019 Museum de Lakenhal weer opengaan, dan wordt in de oude ‘Laecken-Halle’ de collectie getoond met topstukken als Het Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden, de Brillenverkoper (1624) van Rembrandt en Contra-Compositie VII (1924) van Theo van Doesburg. Vanaf november 2019 zal er in de nieuwe zalen een tentoonstelling gewijd aan de jonge Rembrandt te zien zijn, het museum veel vroege werken van de beroemde (van oorsprong) Leidse kunstenaar in bruikleen gekregen uit internationale musea.

De restauratie en uitbreiding komt in het vernieuwde museum ook in beeld. Er wordt een speciale presentatie ingericht met fotowerken van Karin Borghouts en Marjan Teeuwen.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum De Lakenhal.