Verbeelding van de wetenschap thema Noorderlicht 2017

De jaarlijkse internationale fotomanifestatie Noorderlicht zal dit jaar plaats vinden onder de noemer ‘NUCLEUS, verbeelding van de wetenschap’. Deze 24e editie van het festival vindt van 22 oktober tot 26 november plaats in Groningen. Ruim vijftig fotografen en kunstenaars zullen hun visie op de wetenschap in beeld brengen, de menselijke drang om de wereld om ons heen te begrijpen en te beheersen. 

Kunstenaars en wetenschappers hebben volgens Noorderlicht meer gemeen dan men in eerste instantie zou vermoeden, zij delen veel dezelfde uitgangspunten: originaliteit, creativiteit en een open geest. In NUCLEUS gaan beide disciplines de dialoog met elkaar aan. De manifestatie is aanleiding voor een gelegenheidssamenwerking tussen fotograaf Jos Jansen en prof. dr. Ben Feringa, hoogleraar organische chemie en Nobelprijswinnaar. Feringa wordt als een van de meest creatieve chemici ter wereld beschouwd, Jos Jansen gaat de essentie van zijn werk vastleggen.

Fotografen
De eerste namen van deelnemende fotografen zijn inmiddels bekend gemaakt. De Duitse fotograaf Michael Najjar werkt momenteel aan het lopende project ‘Outer Space’ wat de laatste ontwikkelingen in het verkennen van het heelal in beeld brengt alsmede de impact die deze ontdekkingen zullen hebben op onze toekomst. Najjar is een van de Pioneer Astronauts van Virgin Galactic en streeft ernaar de eerste kunstenaar in de ruimte te worden.

David Thomas Smith, een Ierse fotograaf, heeft zijn serie ‘Arecibo’ gebaseerd op de gelijknamige radioboodschap die in 1974 de ruimte in werd gestuurd om contact te leggen met andere beschavingen. Met het werk wil hij reflecteren op het ontstaan en de evolutie van de mensheid, hiervoor gebruikt hij onder meer beelden van Google Maps.