Inktpot met een monnik in een preekstoel. Zuidelijke Nederlanden of Parijs, ca. 1380-1400, buxushout. Schenking van een particulier

De mogelijk enig overgebleven gebeeldhouwde inktpot uit de middeleeuwen is door een particulier geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Het object is gemaakt van buxushout en vindt zijn oorsprong in de Zuidelijke Nederlanden of Parijs ergens tussen 1380 en 1400. Het bijzondere stuk wordt opgenomen in de tentoonstelling over Johan Maelwael waar het tot 7 januari in een contemporaine context te zien zal zijn.

Het kunstwerk is gesneden door een vooraanstaande beeldhouwer uit de onmiddellijke omgeving van kunstenaars als Claes Sluter en André Beauneveu, respectievelijk hofbeeldhouwers van de hertog van Bourgondië en de koning van Frankrijk. Het is een luxe gebruiksvoorwerp, gemaakt met veel gevoel voor humor en oog voor detail. De inktpot heeft de vorm van een preekstoel waarin een monnik zit die ogenschijnlijk machteloos zijn armen omhoog steekt: een klein betekenisvol tafereeltje dat lijkt te verwijzen naar de verspreiding van het woord Gods, niet vanaf de kansel maar via het schrift.

Het snijwerk biedt een blik op de speelse, humoristische kant van de middeleeuwse wereld en roept tegelijkertijd de wereld op van de scriptoria in kloosters nabij de hoven in Parijs of Dijon. Hier werden in die tijd de luxe handschriften en gebedenboeken geschreven die onder andere door de gebroeders Limburg en hun tijdgenoten werden verlucht.

Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.