Twijfels bij toekomstplannen Museum Het Valkhof

Vorige maand heeft interim-directeur Jan van Laarhoven een reeks aanbevelingen gedaan om het noodlijdende Museum Het Valkhof in Nijmegen er weer boven op te krijgen. Het voorstel is om de focus op de locale geschiedenis van de oudste stad van Nijmegen te leggen, daarin is een hoofdrol weggelegd voor de archeologische collectie. Dit voorstel valt echter niet bij alle Nijmeegse gemeenteraadsleden in goede aarde en zij spreken zich kritisch uit over het plan om van Het Valkhof een ‘streekmuseum’ te maken. 

De gemeenteraad moet in verband met het toekennen van subsidies de toekomstplannen van Museum Het Valkhof goedkeuren. Omroep Gelderland verzamelde de verschillende reacties van de lokale politici, die zich behalve over het inhoudelijke plaatje ook zorgen maken over het ontbreken van een financiële onderbouwing.

Noel Vergunst (GroenLinks): “Komen Duitsers en randstedelingen wel voor een streekmuseum? Moet je wel zo’n streekmuseum willen? We gaan nu geen extra geld toezeggen.” De PvdA-fractie is teleurgesteld dat moderne kunst niet langer een prioriteit voor het museum zou zijn. De SP en Gewoon Nijmegen vinden het plan onvoldoende uitgewerkt, door het ontbreken van een kostenplaatje zijn ook zij niet bereid zomaar akkoord te geven op een financiële injectie om het museum weer op koers te krijgen.

‘Een museum van nationale allure’
Wethouder Velthuis, verantwoordelijk voor Museum Het Valkhof, is het niet eens met de kritiek van zijn collega’s: “Jammer dat u spreekt van een streekmuseum. Het moet een museum worden van nationale allure in de oudste stad van Nederland. We zijn verdomme hartstikke trots op onze stad. Het museum speelt daar een belangrijke rol in. De doelstelling is ambitieus, daar ben ik mij terdege van bewust.” Over het twistpunt moderne kunst zegt hij: “Ik heb geen twijfel aan de rol voor moderne kunst. Daar gaan we vol mee aan de slag. Het enige dat we niet meer gaan doen is verzamelen. Daarom zoeken we de samenwerking met Arnhem. Laten we Arnhem dat ook gunnen. Er zal voortdurend aandacht voor moderne kunst zijn, maar dat hoeft niet uit een kelder van het museum te komen.”