Prijsuitreiking in het Fries Museum: v.l.n.r. Emma van Proosdij, Hoofd Artistiek Bedrijf, Museum Beelden aan Zee; Ellen Wilbrink, directeur Kunstzaken, Turing Foundation; Janelle Moerman, directeur Museum Prinsenhof Delft.

Het was een mooie week voor het Museum Prinsenhof Delft en het Scheveningse museum Beelden aan Zee. Beide ontvingen de Turin Toekenning 2017 voor het beste tentoonstellingsplan voor de komende twee jaar. De prijs bestaat uit fondsen om het plan ook daadwerkelijk uit voeren en deze werd afgelopen woensdag uitgereikt door Pieter en Francoise Geelen, de oprichters van de Turing Foundation.

Museum Prinsenhof Delft ontving de Turing Toekenning I van 500.000 euro voor de tentoonstelling ‘Pieter de Hoogh. Delftse meester uit de Gouden Eeuw’. Het juryrapport spreekt van een “zeer ambitieus en moedig project van Museum Prinsenhof Delft waarin De Hoogh uit de schaduw van Vermeer treedt”. Er wordt waardering uitgesproken voor de het realiseren van internationale bruiklenen, het diepgaande historisch onderzoek en een randprogrammering waarbij de stad Delft betrokken is.

Pieter de Hooch, Een moeder die het haar van haar kind reinigt, bekend als ‘Moedertaak’, 1658-1660, collectie Rijksmuseum Amsterdam

De Turing Toekenning II is voor de expositie ‘Zadkine aan Zee’ in Museum Beelden aan Zee. De jury prijs het museum om het als eerste aan te durven een groots retrospectief van de beeldhouwer Ossip Zadkine te presenteren. De Russisch-Franse kunstenaar os onder meer bekend van het rijksmonument De Verwoeste stad (1953) ter herinnering van het bombardement op Rotterdam. in de tentoonstelling worden ruim 100 beelden opgenomen.

Ossip Zadkine, Tête de femme, 1922

Turing Foundation
De Touring Foundation werd in 2006 opgericht door Pieter en Francoise Geelen en de stichting wil de internationale ambities van musea vergroten. Met hun financiële bijdrages willen zij de acquisitie aan het rollen krijgen: “Hoe vroeger je een bijdrage toekent, hoe groter de kans dat het museum de rest van de financiering rond krijgt”, aldus Françoise Geelen.

Meer nieuws gerelateerd aan Museum Prinsenhof Delft.