Top 50 belangrijkste hedendaagse kunstenaars van Nederland

Afgelopen week werd door kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager de top 50 belangrijkste, levende, kunstenaars van Nederland gepresenteerd. Bovenaan de lijst staat Marlene Dumas, gevolgd door Steve McQueen en Rineke Dijkstra. Doel van de lijst is inzichtelijk maken wat Nederlandse kunstenaars in internationaal perspectief voorstellen, schrijft Het Parool.

Het drietal Klerkx, Van Gelderen en Den Hartog Jager hebben zich bij het maken van de lijst gepasseerd op de ‘artist ranking tool’ van Artfacts.net. Deze tool meet de invloed en het succes van exposities van kunstenaars. Het gaat hier niet om economisch succes, maar professionele aandacht. Andere criteria voor de samenstellers waren culturele manifestaties als Documenta en de Biënnale van Venetië, solotentoonstellingen in het buitenland, internationale onderscheidingen en veilingprijzen.

Marlene Dumas
Marlene Dumas staat op de eerste plaats in de Top 50. Zij wordt door galeries gerepresenteerd in Nederland, België, Engeland, Japan en Amerika. Er waren solotentoonstellingen in musea in Japan, Duitsland en Australië en op veilingen werden haar werken voor ruim twee miljoen euro verkocht.

‘Nederlands’
Marlene Dumas is van origine een Zuid-Afrikaans, Steve McQueen een Brit. Wanneer is een kunstenaar volgens de drie samenstellers van de lijst ‘Nederlands’. Voorganger Elsevier, die de lijst tot 2012 publiceerde, hanteerde de regel dat iemand langer dan tien jaar in Nederland moest wonen. Het Mondriaan Fonds stelt ‘iemand die ingebed is in het Nederlands kunstklimaat’. Dumas woont al haar halve leven in Nederland, McQueen is sinds de jaren negentig getrouw met de Nederlandse kunstcriticus Bianca Stigter. Ellen Gallagher (vierde plaats) werkt sinds 2001 in Rotterdam samen met haar Hollandse partner Edgar Cleijne.

Top 50
1. Marlene Dumas
2. Steve McQueen
3. Rineke Dijkstra
4. Ellen Gallagher
5. Fiona Tan
6. Yael Bartana
7. Jan Dibbets
8. Atelier van Lieshout
9. Mark Manders
10. Marcel van Eeden
11. Erik van Lieshout
12. Jo Baer
13. Guido van der Werve
14. Peter Schuyff
15. Willem de Rooij
16. Herman de Vries
17. Marijke van Warmerdam
18. Lara Almarcegui
19. Jan Henderikse
20. Aernout Mik
21. Meschac Gaba
22. Wendelien van Oldenborgh
23. Folkert de Jong
24. Erwin Olaf
25. Manon de Boer
26. Viviane Sassen
27. Navid Nuur
28. Robert Zandvliet
29. Jennifer Tee
30. Hans Eijkelboom
31. René Daniels
32. Anton Corbijn
33. Gabriel Lester
34. Armando
35. Marc Bijl
36. Maaike Schoorel
37. Lily van der Stokker
38. Jacco Olivier
39. Henk Visch
40. Lara Schnitger
41. Nathaniel Mellors
42. Willem Oorebeek
43. Falke Pisano
44. Jonas Staal
45. Magali de Reus
46. Renzo Martens
47. Dana Lixenberg
48. Desirée Dolron
49. Levi van Veluw
50. Hannah van Bart