Marlene Dumas, Selfportrait at Noon, 2008

Afgelopen week werd door kunstkenners Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen en kunstcriticus Hans den Hartog Jager de top 50 belangrijkste, levende, kunstenaars van Nederland gepresenteerd. Bovenaan de lijst staat Marlene Dumas, gevolgd door Steve McQueen en Rineke Dijkstra. Doel van de lijst is inzichtelijk maken wat Nederlandse kunstenaars in internationaal perspectief voorstellen, schrijft Het Parool.

Het drietal Klerkx, Van Gelderen en Den Hartog Jager hebben zich bij het maken van de lijst gepasseerd op de ‘artist ranking tool’ van Artfacts.net. Deze tool meet de invloed en het succes van exposities van kunstenaars. Het gaat hier niet om economisch succes, maar professionele aandacht. Andere criteria voor de samenstellers waren culturele manifestaties als Documenta en de Biënnale van Venetië, solotentoonstellingen in het buitenland, internationale onderscheidingen en veilingprijzen.

Marlene Dumas
Marlene Dumas staat op de eerste plaats in de Top 50. Zij wordt door galeries gerepresenteerd in Nederland, België, Engeland, Japan en Amerika. Er waren solotentoonstellingen in musea in Japan, Duitsland en Australië en op veilingen werden haar werken voor ruim twee miljoen euro verkocht.

‘Nederlands’
Marlene Dumas is van origine een Zuid-Afrikaans, Steve McQueen een Brit. Wanneer is een kunstenaar volgens de drie samenstellers van de lijst ‘Nederlands’. Voorganger Elsevier, die de lijst tot 2012 publiceerde, hanteerde de regel dat iemand langer dan tien jaar in Nederland moest wonen. Het Mondriaan Fonds stelt ‘iemand die ingebed is in het Nederlands kunstklimaat’. Dumas woont al haar halve leven in Nederland, McQueen is sinds de jaren negentig getrouw met de Nederlandse kunstcriticus Bianca Stigter. Ellen Gallagher (vierde plaats) werkt sinds 2001 in Rotterdam samen met haar Hollandse partner Edgar Cleijne.

Top 50
1. Marlene Dumas