Het Ostromia fossiel van het Teylers Museum.

Uit een studie van twee Duitse onderzoekers blijkt dat het Teylers Museum een wereldwijd unieke fossiel in haar collectie heeft. Aanvankelijk werd gedacht dat het een fossiel van de beroemde ‘Archaeopteryx’ betrof, maar nu blijkt het om een nieuw ontdekte dinosaurussoort met veren te gaan, deze 150 miljoen jaar oude oervogel heeft de naam ‘Ostromia’ gekregen.

Van de Archaeopteryxfossielen zouden er wereldwijd twaalf bekend zijn, het Haarlemse fossiel zou echter altijd hebben afgeweken van de rest. Enkele botjes in de vleugel zou andere lengte-verhoudingen hebben en ook de vorm van het schaambeen zou afwijken. De Duitse onderzoekers Rauhut en Foth hebben het fossiel van het Teylers Museum vergeleken met nieuwe vondsten in China en concluderen dat het dus een ouder exemplaar betreft, een voorloper van de Archaeopteryx en verwant aan de Chinese Anchiornis.

Anchiornis is een kleine dinosaurus met veren op de voor- en achterpoten. “Het fossiel uit Teylers is het eerste lid van die groep buiten China. En samen met de Archaeopteryx is het de tweede soort vogelachtige dinosaurus uit de Jura die buiten Oost-Azië is gevonden. Dat maakt het een nog zeldzamere vondst dan de elf Archaeopteryxen,” zegt Rauhut.

Ostromia
Het fossiel is vernoemd naar de paleontoloog John Ostrom. In de jaren ’70 zag hij als eerste dat het Haarlemse fossiel een oervogel moest zijn. Ook Ostrom had de kleine verschillen met de andere Archaeopteryxfossielen in de gaten, maar pas dankzij de nieuwe vondsten uit China konden Foth en Rauhut het Teylers-exemplaar nauwkeuriger in de dino-vogelstamboom plaatsen.

Meer nieuws gerelateerd aan Teylers Museum.