19e eeuwse handweverij in Twente

Op 29 en 30 december vindt er een speciale Open Monumentendag plaats: Textiel in Twente. Met als thema ‘Reizen door de textielgeschiedenis van Twente’ zijn diverse monumenten die een relatie hebben met de Twentse textielgeschiedenis gratis open voor het publiek. Zo is in het koetshuis van het Palthe Huis in Oldenzaal de collectie textiel van het museum zien.

De textielindustrie is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de streek. Al vanaf 1700 zijn er talloze thuiswevers en –spinners, rond 1850 wordt dit proces in fabrieken geïndustrialiseerd. Wanneer bijna alle belangrijke Twentse plaatsen ook nog eens op het spoorwegennet worden aangesloten groeien steden als Hengelo, Almelo en Enschede snel door een grote stroom werkzoekenden.

Hoewel de arbeiders het zwaar hebben worden er kapitalen verdiend in de textielindustrie. Arbeiderswoningen, veelal lemen rijtjeshuizen, staan in schril contrast tot kapitale villa’s van de textielfabrikanten die op heuveltoppen in het landschap verschijnen. Deze landgoederen zijn voorzien van boerderijen, tuinen, jachtgelegenheden, vijvers en theekoepels. Maar deze industriële Twentenaren zijn ook verantwoordelijk voor het verschijnen van textielscholen, badhuizen, verengingsgebouwen en zelfs het Rijksmuseum Twenthe.

De textielindustrie heeft dus zowel op het platteland als in de stad haar sporen achtergelaten, wat vandaag de dag nog altijd te ontdekken is in de vele monumenten die bewaard zijn gebleven. Meer informatie over deze speciale Open Monumentendag, zoals locaties en activiteiten, is hier te vinden.

 


Meer nieuws gerelateerd aan Palthehuis.

DELEN