Teus Eenkhoorn nieuwe directeur Openluchtmuseum

Teus Eenkhoorn (1962) volgt Willem Bijleveld op als directeur van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Bijleveld bereikt deze zomer de pensioensgerechtigde leeftijd. Eenkhoorn is op dit moment directeur van de Reinwardt Academie in Amsterdam en begint op 1 juni aan zijn nieuwe functie, dat meldt De Gelderlander

Eenkhoorn werkte in het verleden bij Teleac/NOT en het Koninklijk Instituut voor de Tropen, sinds 2012 is hij adviseur bij de Raad voor Cultuur. Het Openluchtmuseum presenteerde afgelopen zomer de nieuwe permanente tentoonstelling de ‘Canon van Nederland’ en noteerde in 2017 een mooie bezoekersgroei. Eenkhoorn: “Ik zie het als mijn taak om het museum verder te laten groeien op een manier die aansluit bij de koers die de laatste jaren is ingezet door mijn voorganger.”

In een vraaggesprek met De Gelderlander beantwoord Eenkhoorn de vraag waarom hij directeur van het Nederlands Openluchtmuseum wil worden. “Ik zit al mijn hele werkzame leven in de cultuur en in het erfgoed. Dit is het mooiste en belangrijkste museum op het terrein van erfgoed. Dus daar hoefde ik niet lang over na te denken. Het Nederlands Openluchtmuseum laat zien hoe divers dit land is. Het geeft ons de mogelijkheid om in de diepte te kijken naar maatschappelijke thema’s van nu, doordat het een beeld geeft van Nederland in verschillende tijden.”

Wanneer er wordt gevraagd naar plannen die de nieuwe directeur voor het museum heeft zegt Eenkhoorn: “De kwaliteit hoog houden, het museum financieel gezond maken en behouden voor de toekomst. Ik ben geen revolutionair, ik sluit me aan bij de koers die de afgelopen jaren is ingezet door mijn voorganger. Er ligt een raamplan voor de inrichting van het park in de jaren 2020 tot 2025, daar ga ik me nu eerst eens in verdiepen.”