Taco Dibbits: “Dit is geen werk”

Taco Dibbits / Foto: Rijksmuseum

Taco Dibbits, directeur van het Rijksmuseum, heeft als gastconservator voor het Cromhouthuis de expositie ‘Geniaal Getekend‘ samengesteld. Dibbits selecteerde hiervoor 25 tekeningen van meesters als Rembrandt en Rubens uit de Carel Fodor en sprak de audiotour voor de tentoonstelling in. Over dit uitstapje zegt hij vandaag in de Telegraaf: “Dit is geen werk. Dit is ontspanning.”

Taco Dibbits: “Tekeningen zijn mijn passie. Het was een feest om een selectie uit de collectie Fodor te maken voor de expositie ‘Geniaal getekend. Van Da Vinci tot Rembrandt’.” Hij vertelt aan de Telegraaf hoe zijn liefde voor tekeningen hem ertoe aanzette kunstgeschiedenis te gaan studeren. “Ik zou naar Delft gaan, maar door mijn verblijf na het eindexamen in Sienna en Florence en mijn vrijwilligerswerk in Teylers Museum veranderde de studiekeuze. Er is voor mij niets mooier dan zo’n eerste gedachte van een kunstenaar, direct op papier gezet. Ik was als een kind in een snoepwinkel toen ik de tekeningen door mijn handen liet gaan.

‘Geniaal Getekend’ is tot 15 oktober te zien in het Cromhouthuis aan de Herengracht in Amsterdam.