Stedelijk Museum Amsterdam / Foto: John Lewis Marshall

Het Stedelijk Museum Amsterdam blijkt de afgelopen drie jaar het strijdtoneel te zijn geweest van twee conflicterende directeuren, dat schrijft het NRC. Volgens stafleden zouden artistiek directeur Beatrix Ruf en de onlangs vertrokken zakelijk directeur Karin van Gilst het niet eens zijn geweest over de koers van het museum. Ruf wil het volgens de bronnen van het NRC het museum nu in haar eentje leiden.

Volgens huidige en oud-collega’s begon de strijd al meteen toen Ruf naar het Stedelijk Museum kwam. Zij wilde zich gaan richten op het presenteren van de nieuwe avant-gardekunstenaars terwijl Van Gilst met bekende namen hogere bezoekersaantallen wilde trekken. Volgens een voormalig werknemer zou Ruf intern over dit idee hebben gezegd: “Picasso op de gevel zetten, dat kan iedereen wel doen.” De hoofdrolspelers zeggen beide geen weet te hebben van deze problemen. Van Gilst geeft aan zich niet te herinneren ruzie met Ruf te hebben gehad. Ruf zelf stelt dat hun motto “zonder wrijving geen glans” was.

Het NRC zet de cijfers op een rijtje. In de anderhalf jaar voor de komst van Beatrix Ruf had Karin van Gilst de leiding over het museum, zij behaalde in die tijd een record van 800.000 bezoekers per jaar. Ruf kreeg als taak mee het Stedelijk artistiek weer toonaangevend te maken. De bezoekersaantallen daalden naar 650 duizend en er werd ook financieel een negatief resultaat neergezet. Dit leidde op haar beurt weer tot onvrede onder de werknemers omdat er minder budget is voor tentoonstellingen en nieuwe aankopen.

Artistiek directeur Beatrix Ruf streeft met haar opzet wel de doelstellingen van het museum  na. Volgens Van Gilst een “bewust gewaagde, edgy programmering”. Zij vervolgt: “Dan is het logisch dat de eigen inkomsten minder kunnen zijn dan met een programmering van publiekslievelingen.”

Meer lezen over de perikelen bij het Stedelijk en of Beatrix Ruf vanaf nu alleen de leiding gaat voeren over het Stedelijk kan op de site van het NRC.