Stedelijk Museum in Zwolle gestript om van rooklucht af te komen

Het historische Drostenhuis in Zwolle moet goeddeels worden gestript om het weer bruikbaar te maken. De gevolgen van de felle brand in Stedelijk Museum Zwolle in oktober vorig jaar zijn nog altijd goed merkbaar. Hoewel oppervlakkig al veel is schoongemaakt, zijn rook en roet in elke denkbare holle ruimte getrokken.

,,Je kunt er nu niet fatsoenlijk werken, omdat de tranen in je ogen springen”, zegt de adviseur monumentenzorg van de gemeente Zwolle. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed heeft voorgesteld om de plafonds te laten zitten, maar om de boel schoon te maken moet alles uit het pand. In de ruimte waar de brand woedde, zijn lambrisering, een stuk venster en een heel plafond verloren gegaan.

,We hebben een groot vertrouwen dat het herstel op de juiste manier wordt uitgevoerd”, concludeerde secretaris Julia Ruhl na een korte gedachtewisseling tussen commissie en gemeente. Commissielid en architect Pieter Brink vroeg zich nog wel af of met de ontmanteling niet ‘een stuk historie’ wordt weggenomen. De gemeenteambtenaar stelde hem gerust door te melden dat alles op zijn plek terugkomt.