Stedelijk Museum Amsterdam betaalde voor ‘schenking’

Stedelijk Museum view of the original building (A.W. Weissman, 1895) and new building designed by Benthem Crouwel Architects. Foto: John Lewis Marshall.

Uit onderzoek van het NRC blijkt dat het Stedelijk Museum vorig jaar 1,5 miljoen euro heeft betaald aan een schenker, dit zou in strijd zijn met de ethische code voor musea. Het bericht volgt op een eerdere onthulling van de krant dat er achter de schermen al jaren strijd wordt gevoerd op directieniveau.

De Duitse verzamelaar Thomas Borgmann schonk 600 kunstwerken aan het Stedelijk Museum in Amsterdam. In ruil voor deze gulle gift zou Borgmann echter hebben gewild dat het museum ook zeven werken van hem kocht. Het betreft zes schilderijen van Michael Krebber voor 125 duizend euro per stuk en een werk van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican met een prijskaartje van 750 duizend euro.

Over deze prijzen schrijft het NRC het volgende: “Opmerkelijk hoge bedragen, gezien de veilingresultaten van beide kunstenaars. Van Krebber is ooit één kunstwerk voor meer dan 125.000 euro verkocht. Het veilingrecord van Mullican bedraagt 32.000 euro. Volgens (oud-)stafleden lijdt het aankoopbeleid van het Stedelijk ernstig onder de aankoop.”

De aankopen waren niet opgenomen in het openbare jaarverslag, dit is op verzoek van de krant nu aangepast. Het handelen van het Stedelijk zal ook binnen de gemeentepolitiek worden besproken omdat dit volgens D66 raadslid Marcel van den Heuvel niet overeenkomstig de afspraken met de gemeente is. Hij zal deze week vragen stellen over dit onderwerp aan het college van B&W.

Meer nieuws gerelateerd aan Stedelijk Museum Amsterdam.