Stedelijk Museum Alkmaar herdenkt kunstenaar Emanuel de Witte

Het is 400 jaar geleden dat Gouden Eeuw kunstenaar Emanuel de Witte (1617-1692) in Alkmaar werd geboren. Het Stedelijk Museum Alkmaar herdenkt De Witte met een monografische tentoonstelling, de eerste ooit van deze schilder die vooral bekend werd om zijn kerkinterieurs. Voor de tentoonstelling krijgt het museum bruiklenen uit binnen- en buitenland om zo zijn oeuvre vanaf 23 september in de schijnwerpers te zetten. 

Emanuel de Witte volgde zijn opleiding bij stillevenschilder Evert van Aelst (1602-1657) in Delft. Hij vestigde zich later in Amsterdam waar hij de enige architectuurspecialist was en wist zo snel naam te maken. Hij maakt vooral indruk met zijn gebruik van licht, de manier waarop hij zonlicht door hoge kerkramen naar binnen liet vallen waar het op zuilen en wanden reflecteert was fenomenaal.

Het oeuvre van De Witte is veelzijdiger dan enkel kerkinterieuren, van zijn hand zijn ook marktgezichten, genrestukken, portretten en historieschilderingen bekend. Onder de hoogtepunten te zien zullen zijn bevinden zich Interieur van de Oude Kerk in Delft uit het Metropolitan in New York, Gezicht op het grafmonument van Willem de Zwijger in de Nieuwe Kerk te Delft uit het Paleis des Beaux-Arts in Lille en twee haast identieke interieurscènes met een virginaalspeelster uit Rotterdam en Montreal.

Emanuel de Witte, De binnenplaats van de Beurs in Amsterdam, 1653, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam
(bruikleen Stichting Willem van der Vorm / foto: Studio Tromp, Rotterdam)

Emanuel de Witte zou een kleurrijk leven hebben geleid en geen makkelijk persoon zijn geweest. In de kunstenaarsbiografie van Arnold Houbraken uit 1718 wordt gesproken van ‘zynen weerborstigen aart’ en zou De Witte meermaals verzeild zijn geraakt in ruzies, conflicten en rechtszaken. Er waren persoonlijke problemen met verhuurders en achterstallige betalingen, in 1692 zal hij uiteindelijk zelfmoord plegen.

De tentoonstelling ‘Meester van het Licht’ is van 23 september tot en met 21 januari 2018 in het Stedelijk Museum Alkmaar te zien en mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, het Prins Bernard Cultuurfonds, Fonds 21 en het VSBfonds.