Stedelijk Museum Amsterdam / Foto: Gert Jan van Rooij

In een eindejaarsbericht spreekt het Stedelijk Museum van ‘een jaar van extremen’; met het vertrek van directeuren Van Gilst en Ruf, de aanstelling van interim-directeur Sieburgh en de lopende onderzoeken naar het museum. Dankzij de veerkracht van de medewerkers is het museum blijven functioneren en heeft met 680.000 bezoekers in 2017 zo’n 30.000 meer mensen mogen ontvangen dan vorig jaar.

Het afgelopen jaar presenteerde het Stedelijk Museum Amsterdam 23 tentoonstellingen, de grote publiekslievelingen waren Jordan Wolfson, Ed van der Elsken en Keith Haring. Het Stedelijk houdt zich ook tot doel van de bekende paden af te wijken en te experimenteren, dit werd door Nederlandse kunstcritici beloond met de AICA Award voor het jaarlange overzicht van Tino Sehgal’s live art: ‘A Year at the Stedelijk – Tino Sehgal’ (2015).

Het Stedelijk onderging dit jaar een metamorfose met een nieuwe entree en een nieuwe indeling van de vaste collectie. Tevens ontving het Stedelijk in navolging van het Rijksmuseum als tweede museum ter wereld het BREEAM duurzaamheidscertificaat.

2018
Ook voor het komende jaar staan er veelbelovende tentoonstellingen op de agenda. Zo komt er een presentatie van het werk van de Italiaanse designer Ettore Sottsass en in samenwerking met het Rijksmuseum een overzicht van de jaren ’60 in ‘Amsterdam Magisch Centrum. Kunst en tegencultuur in Amsterdam 1967-1970’.