Software kan vervalste kunst herkennen

Nederlandse onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld dat pennenstreken van kunstenaars analyseert, en daarmee valse werken kan herkennen. De makers van het Nederlandse Atelier voor Restauratie & Research van Schilderijen (ARRS) en de Amerikaanse universiteit Rutgers, presenteren hun werk volgend jaar op een conferentie over kunstmatige intelligentie.

Het zelflerende algoritme kreeg digitale versies van driehonderd tekeningen van onder meer Picasso en Matisse om pennenstreken te leren. Gekeken werd onder meer naar de dikte van de lijnen en de kracht die de artiest vermoedelijk zette. Als alle systemen achter het algoritme, kon het systeem in 80 procent van de gevallen de juiste artiest bepalen.

De volgende stap was vervalsing herkennen. Hiervoor hebben de onderzoekers vervalsingen van de tekeningen laten maken die met het blote oog niet van elkaar te onderscheiden waren. De software wist alle vervalsingen te spotten. “Dat kan een mens niet”, zegt onderzoeker Ahmed Elgammal tegen MIT Technology Review.

De wetenschappers willen hun techniek in de toekomst inzetten op impressionistisch werk uit de 19e eeuw, omdat penseelstreken in zulke werken ook duidelijk zichtbaar en herkenbaar zijn.

Top: Picasso lithograph. Bottom: Picasso ink drawing.
– best seen in color