Slapen op zolder in de Vliegende Vos, het geboortehuis van Johannes Vermeer / Foto: indebuurt.nl

Vanaf deze zomer zal het geboortehuis van Johannes Vermeer aan de Voldersgracht in Delft als Bed & Breakfast in gebruik worden genomen. Het pand, waarin nu een tandarts zit, moet er net zo uit gaan zien als de herberg waar de beroemde 17e eeuwse kunstenaar opgroeide. De vader van Vermeer runde herberg ‘De Vliegende Vos’, het pand krijgt nu zijn oude bestemming terug.

Hoewel het pand klein is gaat het straks meerdere functies vervullen. Naast horeca krijgt de oude herberg ook een museale invulling, in de voormalige huiskamer van de familie komt een klein museum. De eerste verdieping zal permanent bewoond worden door de ‘herbergier’ en initiatiefnemer Christiaan Baljé, de zolderkamers worden ingericht als gastvertrekken. “Het uitzicht vanuit de voorste hotelkamer is heel erg gaaf, want je hebt uitzicht op de Nieuwe Kerk.”

Baljé blikt alvast vooruit: “We gaan terug in de tijd. Als je hier straks binnenstapt, stap je de 17e eeuw binnen.” Alles zal de sfeer van historie ademen. Zo zal er antiek meubilair komen te staan en zelfs het menu wordt zeventiende eeuws met traditionele gerechten als stamppot, stoofvlees, brood en bier. Een overnachting in de oude woning van Vermeer moet tussen de 150 en 200 per nacht gaan kosten.

DELEN