Het Larense Singer museum heeft het schilderij Bild, nr. 86 van Jacoba van Heemskerck verworven. De aankoop kon gedaan worden met financiële steun van de BankGiro Loterij. Van Heemskerck (1876-1923) vervaardigde dit abstract expressionistische werk toen zij deel uitmaakte van de Duitse avant-garde beweging ‘Der Sturm’. Haar werken behoren tot de belangrijkste voorbeelden van expressionistische kunst uit Duitsland. 

Jacoba van Heemskerck werkt in de directe nabijheid van kunstenaars als Wassily Kandinsky en Franz Marc, onder hun invloed komt ze steeds meer tot abstractie en weet ze haar eigen stijl te ontwikkelen. Bild, nr. 86 is kenmerkend voor haar eigen stijl. Het is zeer representatief voorbeeld van hoe zij zich aangetrokken voelde tot de antroposofie van Steiner en ernaar streeft haar innerlijke wereld tot uitdrukking te brengen.

Tussenstop in Laren
Voordat Van Heemskerck tot haar expressionistische hoogtepunten komt volgt zij van 1902 tot 1904 les bij Ferdinand Hart Nibbrig in Laren. Hierna reist ze naar Parijs waar ze een half jaar werkt in het atelier van Eugène Carrière, hier komt ze in aanraking met moderne kunst. Vanaf 1906 brengt Jacoba van Heemskerck haar zomers door in Domburg waar ze in contact komt met Nederlandse avant-garde kunstenaars als Jan Toorop en Piet Mondriaan. Na een luministische periode waarin ze samen met Jan Sluijters en Piet Mondriaan tot de ultra-modernen behoorde, werkte ze eventjes in de kubistische stijl. Hierna –in 1913- nam ze deel aan de befaamde “Erste Deutsche Herbstsalon” en sloot zich aan de Duitse kunstbeweging “Der Sturm”.

Voor Singer Laren is de aankoop een belangrijke aanvulling op de collectie. Bild, nr. 86 zal te zien zijn in de tentoonstelling ‘Nederlandse expressionisten’ die in het najaar van 2019 in Singer Laren gehouden wordt.