Kunsthandelaar Bob Albricht en het schilderij Gezicht op de Nieuwe kerk en oude huizen in Den Haag van Vincent van Gogh. Foto: Bob Albricht

Vijftig jaar geleden verdween een schilderij van Vincent van Gogh van de radar en dat is nu opgedoken in Oosterbeek, Gelderland. Het werk Gezicht op de Nieuwe kerk en oude huizen in Den Haag werd afgelopen zomer door kunsthandelaar Bob Albricht overgenomen van een Franse particulier. Albricht is uitzinnig van vreugde: „De kans dat je zo’n schilderij tegenkomt, is nihil”, vertelt hij vandaag aan de Telegraaf. 

Slechts een handjevol kenners wist van het bestaan af. „Ik kwam het werk tegen via een relatie in Londen. Die had contact met de familie. Het is een verdeling van de erfenis van een Franse familie. Toen de moeder overleed, hebben de kinderen de nalatenschap willen verdelen. Ze hebben gedacht: we gaan de Van Gogh verkopen”, aldus Albricht. Via een gemeenschappelijke relatie kwamen ze vervolgens bij Albricht terecht.

Normaal gesproken kost een schilderij van Van Gogh miljoenen, maar dit werk komt uit zijn vroege Haagse periode. Evengoed hebben de onderhandelingen tussen Albricht en de Franse familie enkele maanden geduurd. Samen met het Van Gogh Museum in Amsterdam is het schilderij nu schoongemaakt. Tevens is het voorzien van een nieuwe lijst. Helaas is het werk niet te bezichtigen, het is onderweg naar New York voor de kunstbeurs TEFAF Fall waar het voor 2,2 miljoen euro wordt aangeboden. Of Albricht het werk ook voor deze prijs heeft aangekocht is niet bekend.

 

 

 

DELEN