Roep om museum in Utrechts Fentener van Vlissingenhuis

Een monumentaal pand van de familie Fentener van Vlissingen aan de Maliebaan in Utrecht zou volgens verschillende culturele experts een perfecte locatie zijn voor een museum, dat schrijft DUIC.nl. Het huis werd in 1951 door de familie aan de gemeente geschonken voor culturele doeleinden, maar nu zijn er plannen hier appartementen in te realiseren. John Fentener van Vlissingen zou hier echter een mooi onderkomen kunnen vinden voor zijn collectie impressionisten.

Het idee van een museum op deze locatie komt van Arjan den Boer, publicist over o.a. monumenten. Niet alleen de familiegeschiedenis met het pand is een mooie aanleiding, ook de stijl van het gebouw past volgens Den Boer bij het werk van de impressionisten. Het huis werd ontworpen in 1882 door dezelfde architect als het Kürhaus, hij liet zich net als deze kunstschilders inspireren door mediterrane kleuren. Het pand zal met deze stap weer een culturele bestemming krijgen en privé musea als Voorlinden en MORE bewijzen steeds vaker een cultuurtoeristische impuls aan een stad te geven.

Auguste Renoir – jeune fille à la rose, 1907 / collectie Jan Fentener van Vlissingen.

Steun uit de sector
Het idee krijgt bijval. Directeur Bart Rutten van het Centraal Museum: “Een museum met impressionisten aan de Maliebaan 42 zou prachtig kunnen worden, al dan niet in dialoog met de collectie van het Centraal Museum.” In het verleden was het huis een dependance van het Centraal Museum. Utrechtse kunsthandelaar Marcel Gieling ziet het ook wel zitten: “Het pand is onlosmakelijk verbonden met de familie Fentener van Vlissingen en natuurlijk met culturele doelen. Wat zou het mooi zijn als het Fentener van Vlissingen Museum hierin wordt gevestigd. Trude Maas van het Utrecht Development Board, en voormalig lid van de RvT van het Van Gogh Museum: “Zo’n kunstmuseum aan de Maliebaan zou een geweldige aanwinst voor Utrecht zijn, een mooie aanvulling op het culturele leven in de stad. En dat op een prachtige lokatie met allure.”

Momenteel exposeert John van Fentener van Vlissingen zijn collectie impressionisten in het Singer Museum in Laren. Deze tentoonstelling is nog tot 6 mei 2018 te zien.