ROC en Rijksmuseum: Museum Makers / Foto: Bibi Veth

Het ROC van Amsterdam en het Rijksmuseum in de hoofdstad hebben gezamenlijk het keuzedeel ‘Museum Makers’ ontwikkeld voor leerlingen aan creatieve mbo-opleidingen. Hiermee willen beide organisaties studenten beter voor bereden op een carrière binnen de museale sector. In ‘Museum Makers’ gaan de leerlingen aan de slag met een creatief ontwerp voor bijvoorbeeld een tentoonstelling, vakmanschap staat hierin centraal.

Het Rijksmuseum verzorgt voor de creatieve mbo’ers onder meer colleges over onderwerpen als erfgoed, beheer, behoud en museumeducatie. Daarnaast wordt er binnen het keuzedeel gewerkt aan het maken van bijvoorbeeld een tentoonstelling, educatief product of marketingplan. Museumdirecteur Taco Dibbits: “Bij het Rijksmuseum werken veel collega’s met een mbo-opleiding. Toekomstige collega’s worden door het keuzedeel beter voorbereid op het beroepsleven door kritisch te kijken en kennis op te doen van de kunst en geschiedenis. Het is fantastisch om hierin met het ROC van Amsterdam samen te werken.”

Edo de Jaeger, voorzitter van de Raad van Bestuur ROC van Amsterdam: “Het ROC van Amsterdam gelooft in publiek-private samenwerkingen waarin werkgevers en onderwijsprofessionals optreden als gelijke partners. Dit keuzedeel draagt bij aan cultuureducatie en creatief vakmanschap in het mbo en biedt onze studenten tegelijkertijd de kans om kennis te maken met Amsterdam als culturele hotspot en met hét museum van Nederland.”

Het keuzedeel ‘Museum Makers’, waar ook MBO Academy en Merel Brugman (leraar van het jaar 2016) aan meewerken, richt zich in eerste instantie op de creatieve sectoren, zoals vormgeving-, artiesten-, evenementen- en modeopleidingen. Na accreditatie door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) zal het keuzedeel landelijk beschikbaar worden, zodat het in heel Nederland kan worden aangeboden door samenwerkende mbo-instellingen en musea.

Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.