Rijksmuseum vol vertrouwen over technofeest in de passage

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) vindt in er op 20 oktober in de fietstunnel van het Rijksmuseum een technofeest plaats. Het Parool vraagt zich af of de geluidstrillingen van het optreden van Underworld geen schade kunnen veroorzaken, zo hangt Rembrandts meesterwerk De Nachtwacht precies boven de feestlocatie. 

Museumdirecteur Taco Dibbits geeft aan de trillingen en decibellen in de gaten te houden maar geen problemen te verwachten. “Tijdens het bezoek van Obama landden meerdere helikopters op het museumplein en we hebben vorig jaar ook een optreden (red. Maceo Plex) tijdens ADE gehad. In beide gevallen bleek dat er geen gevolgen voor de kunstwerken waren.”

Het Rijksmuseum Amsterdam is het enige museum ter wereld dat het effect van trillingen op kunstwerken onderzoekt, dit is echter vooral gericht op de staat van pasteltekeningen tijdens transporten. De geavanceerde trillingsmeters die voor dit papieronderzoek worden gebruikt, zullen ook tijdens ADE ingezet worden. Mocht er een vooraf bepaalde norm worden overschreden zal de muziek bijgesteld worden, maar dit is niet de verwachting.

Een onvergetelijke ervaring
Naast het hoe vraagt Het Parool zich ook af waarom het Rijksmuseum dit risico neemt. Taco Dibbits geeft aan dat dit voor veel mensen een eerste kennismaking met het museum is. “Er komen ook mensen uit het buitenland. Als ze dit hebben meegemaakt geef je ze iets onvergetelijks mee. En dat vertellen ze weer aan hun vrienden. Als er ook maar enig gevaar voor de collectie zou zijn, zou dat voor mij reden zijn om het absoluut niet te doen. Maar de risico’s zijn in dit geval te verwaarlozen. Er zijn veel meer risico’s verbonden aan elke ochtend open gaan.”