Rijksmuseum start met bijzondere concertreeks ‘Muziek in het Rijksmuseum’

Het Rijksmuseum heeft al lange tijd een bijzonder project op haar verlanglijstje staan: ‘Muziek in het Rijksmuseum‘, van klassiek tot populair. Dankzij een donatie van 580.000 euro van de BankGiro Loterij speciaal voor de uitvoering dit plan, gaat deze wens volgende maand eindelijk in vervulling. Ronald Brautigam verzorgt op vrijdag 19 mei het eerste concert op een fortepiano uit 1808 uit de collectie historische instrumenten van het museum.

Brautigam speelt tijdens zijn optreden pianowerken van Beethoven, waaronder Waldstein, Andante Favori en Appasionata. Beethoven componeerde deze muziekstukken tussen 1803 en 1805 op een fortepiano vergelijkbaar met het exemplaar in het Rijksmuseum. Het is de eerste keer dat er een concert op deze piano wordt gegeven en hij wordt hiervoor verplaatst van de 19e eeuwse Waterloozaal naar het atrium. Het optreden zal ook via een livestream te volgen zijn.

Fortepiano, Erard Frères, 1808. Rijksmuseum

Tijdens de muzikale avond zijn diverse museumzalen geopend waar de bezoekers de historische instrumenten kan bekijken, tevens is er een special multimediateur Muziek gemaakt met inbreng van verschillende bekende musici. In deze tour zijn niet alleen de instrumenten op genomen maar ook schilderijen waarop muziek wordt gemaakt en werken met muzieksymboliek.

Met ‘Muziek in het Rijksmuseum‘ hopen het museum en de conservator muziekinstrumenten Giovanni Paolo Di Stefano het bezoek te verrijken en een breder publiek te verbinden met de collectie. Meer informatie over de muziekavond van 19 mei vindt u op de site van het Rijksmuseum.

Lees meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.