Rijksmuseum van Oudheden schenkt beelden aan Mosul

De laatste hand wordt gelegd aan de installatie van de lamassu - replica's in het Museum van Oudheden / Foto: RMO

Op 20 oktober gaat de tentoonstelling ‘Nineveh, hoofdstad van een wereldrijk’ van start in het Rijksmuseum van Oudheden. In deze expositie zijn twee exacte kopieën van een lamassu opgenomen, drie meter hoge Assyrische beelden van gevleugelde stiergoden met menselijke koppen. Na afloop van de tentoonstellingen worden deze twee replica’s aan de universiteit van Mosul geschonken

Niveneh was 2700 jaar geleden de hoofdstad van het Assyrische Rijk, het lag in het huidige Irak waar nu Mosul ligt. De afgelopen jaren heeft deze streek het zwaar te verduren gehad door oorlog en niet te vergeten de vernielzucht van de Islamitische Staat. Het Rijksmuseum van Oudheden hoopt de universiteit blij te maken met de gevleugelde kolossen. De 2850 jaar oude originelen staan in het British Museum in Londen. De stiergoden stonden als wachter en beschermer aan weerszijden van bijvoorbeeld belangrijke stadspoorten. “Zij beschermden iedere inwoner en bezoeker en waren vanwege hun uiterlijk en omvang imponerend en intimiderend”, aldus een woordvoerder van het Leidse museum.

De replica’s zijn vervaardigd door het Spaanse bedrijf Factum Arte. De schenking aan Mosul is ook nadrukkelijk namens dit museum en bedrijf.

De laatste hand wordt gelegd aan de installatie van de lamassu – replica’s in het Museum van Oudheden / Foto: RMO

Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum van Oudheden.