Rijksmuseum krijgt La Grande Pietà uit het Louvre in bruikleen

La Grande Pietà
Johan Maelwael, La Grande Pietà, ca. 1400, collectie van het Louvre, Parijs.

Voor een tentoonstelling over Johan Maelwael (ca. 1370-1415) krijgt het Rijksmuseum een topstuk in bruikleen uit het Louvre. Het gaat om de tondo La Grande Pietà (ca.1400), met hierop een kruisafname waarbij Christus wordt ondersteund door Maria en God de Vader tegen een gouden achtergrond. Het werk heeft het Parijse museum sinds 1962 niet meer verlaten. La Grande Pietà wordt vaak beschouwd als sleutelstuk van de Franse schilderkunst omdat het een van de pijlers van de Franse School is. 

Johan Maelwael, afkomstig uit het toenmalige Gelre, begint zijn carrière als heraldische kunstenaar; hij beschildert onder meer wimpels, banieren en schilden (hierin ligt de herkomst van het woord schilderen). Hij werkt ruim 20 jaar in Frankrijk voor onder meer koningin Isabella van Beieren en wordt aangesteld als hofschilder van de Bourgondische hertog Filips de Stoute en zijn zoon Jan zonder Vrees. Op de achterzijde van de 15e eeuwse tondo staan de wapens van hertog Filips geschilderd, mede hierdoor is het werk toegeschreven aan Maelwael.

Slechts een klein deel van Maelwaels oeuvre is bewaard gebleven. Het paneel uit het Louvre wordt gepresenteerd met andere middeleeuwse objecten zoals edelsmeedwerk, beelden van zowel Nederlandse als Franse kunstenaars waaronder Claes Sluter en handschriften mede gedecoreerd met miniaturen door Maelwaels neven de Gebroeders van Limburg. De tentoonstelling opent op 6 oktober en loopt tot 7 januari.


Meer nieuws gerelateerd aan Rijksmuseum Amsterdam.