Retrospectief Ans Markus in Museum Jan van der Togt

Ans Markus temidden van de serie 'Verborgen Verdriet' / foto: Sigrid Markus

Vorig jaar trok een tentoonstelling van Ans Markus in Museum de Fundatie in Zwolle bijna 90.000 bezoekers, dit jaar is het de beurt aan het Jan van der Togt Museum in Amstelveen. Op 3 oktober opent het retrospectief ‘Als ik jou was..’ met vroege en recente tekeningen, schetsen, kleine schilderijen en kleine werk in porselein van Markus. De expositie is tot 7 januari 2018 te bezichtigen.

‘Als ik jou was..’ wil de veelzijdigheid van de kunstenares tonen. De wijze waarop zij de schaduwkant van het leven laat zien in series als ‘Verborgen verdriet’ en ‘De pijn van oud’, kenmerkend voor haar betrokkenheid bij de medemens. Tussen 2013 en 2015 schilderde Markus een serie jeugdportretten van kunstenaars als Frida Kahlo, Egon Schiele, Edward Hopper, Picasso, Matisse en Van Gogh. Hierbij stelde zij zichzelf de vraag of deze kunstenaars in hun jeugd al wisten wat hun werk teweeg zou brengen.

Hommages aan couturiers als Dior, Westwood en De la Renta; portretten van bekende Nederlandsers als Freek de Jonge en Job Cohen; een selectie uit de Medea-cyclus en Windsel-serie; de hoogtepunten van het oe uvre van Ans Markus komen aan bod en worden in elkaars onderlinge relatie versterkt. Het werken met brons en porselein is nieuwe fase in het kunstenaarschap van Markus, hoewel de thematiek verwant is aan haar schilderijen. Het fysieke aspect van kneden in de klei zou haar de uitlaatklep die ze op dat moment nodig had. Dat resulteerde in een groot aantal bronzen sculpturen.

Lees meer nieuws gerelateerd aan Museum Jan van der Togt.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.