Tulpenvaas Arcanum van Olivier van Herpt, collectie Gemeentemuseum Den Haag.

Het Gemeentemuseum Den Haag heeft een object van ontwerper Olivier van Herpt (1989) aan haar collectie toegevoegd. Het museum bezit reeds een aantal zeventiende eeuwse Delftse tulpenvazen die zijn opgebouwd uit diverse gestapelde onderdelen, soms is er namelijk slechts een enkel onderdeel van het origineel bewaard gebleven. In opdracht van het Gemeentemuseum heeft Van Herpt een ‘verweesd’ basement van een bloemenpiramide laag voor laag opgebouwd met een door hemzelf ontwikkelde 3D-printer. Hiermee heeft het museum een porseleinen primeur in huis gehaald.

Het kunstwerk, Arcanum genaamd, verwijst naar het geheime fabricageprocedé van het zo populaire Chinese porselein dat men in de het zeventiende eeuwse Europa probeerde te achterhalen. In Delft ontwikkelde men tinglazuren aardewerk dat het Chinese porselein, gemaakt van het porseleinklei kaolien, het best imiteerde. In deze historische context kan het ontwerpproces van Olivier van Herpt ook worden beschouwd als een zoektocht naar het arcanum.

Van Herpt ontwikkelde zijn 3D-printer voor het printen van aardewerk tijdens zijn afstuderen aan de Design Academy Eindhoven. Hiermee kan hij laag voor laag de meest uiteenlopende vormen produceren en elementen naar wens vergroten of verkleinen. Dit maakt de procedure uitermate geschikt voor het ontwerpen van een gestapelde bloemenpiramide. Het printen van porselein stelde de jonge ontwerper wel voor een uitdaging: het materiaal kan tijdens het drogen en bakken (op een temperatuur van 1300 graden) flink krimpen. Tevens koos hij ervoor kobalt te gebruiken, het pigment dat Delftsblauw en het Chinese porselein hun karakteristieke blauw-witte kleurstelling geeft. Na talloze vorm- en kleurproeven is het ideale vervaardigingsproces doorgrond.

Tulpenvazen-project
De nieuwe aanwinst van Olivier van Herpt markeert een nieuw hoofdstuk in het tulpenvazen project dat het Gemeentemuseum Den Haag in 2007 is gestart. Eerder hebben Ineke Hans, Wieki Somers en Jurgen Bey onderdelen van voorheen meerdelige Delfts blauwe vazen bekroond met aanvullingen naar eigen ontwerp. Arcanum is nu te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.