Poten van veroberde reiger naar het museum

Het Natuurhistorisch Museum Rotterdam krijgt de overgebleven poten van een reiger die afgelopen weekend door een 31-jarige zwerver werd geroosterd en opgegeten. Het museum laat zien waar mens en dier met elkaar in botsing komen en wat de gevolgen hiervan zijn. De poten worden onderdeel van de collectie ‘Dode dieren met een verhaal’.

Andere dieren in deze opvallende collectie zijn de CERN steenmarter en de domino-mus. Museumdirecteur Kees Moeliker vertelt aan Omroep West dat niet ieder dier zomaar een plek in de collectie krijgt: “De lat ligt hoog: het verhaal moet wat drama bevatten, veel media-aandacht hebben gekregen en alles bij elkaar moet het een bijzonder geval zijn. Daar voldoet de reiger aan.”

De agenten hebben een compleet onderbeen en afgekloven voet uit de vuilcontainer gehaald. Conservator Bram Langeveld heeft geconstateerd dat de poten door de rook goed zijn geconverseerd. Directeur Moeliker laat weten dat de poten zich nu nog in een vriezer bevinden. “Er hangt nog een vieze lucht omheen, alsof de pootjes nog zó van de barbecue afkomen. Die moet er eerst af en dan kunnen de pootjes over een paar weken worden geprepareerd. Het museum zoekt nog naar een gepaste naam voor de nieuwe aanwinst.

Overtreding
Zondagmiddag 4 maart kreeg de politie Overbosch een melding binnen van een open vuurtje in het Haagse Bos. Aangekomen troffen de agenten een Russische dakloze man bij de resten van een beschermde blauwe reiger aan. De man had het dier geslacht, geroosterd en opgegeten. De man stelt dat hij de vogel dood had gevonden, omdat niet aangetoond kan worden of hij hem wel of niet zelf heeft gedood wordt de man niet vervolgd. Hij is wel aangehouden voor het stoken van vuur, het overtreden van de Wet ID en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.