Platform moet culturele toeristen langer in de regio houden

Kasteel Amerongen / Foto: BuitenplaatsAmerongen.nl

De gemeentes Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede slaan de handen ineen om cultuur in de regio te promoten. De website Cultureleregio.nl geeft inzicht in de culturele agenda en de diverse bezienswaardigheden, zowel inwoners als toeristen worden hiermee gemotiveerd meer te zien en te doen in de directe omgeving.

Het idee voor het online platform is ontstaan vanuit het ‘Culturele Rondje uit Wijk bij Duurstede’, Tijdens het Culturele Rondje openden galerieën, monumenten en musea in Wijk bij Duurstede op zondag hun deuren. Uitbreiding naar de Utrechtse Heuvelrug was een volgende stap, waar als snel instellingen als Kasteel Amerongen en Museum Huis Doorn zich bij het initiatief aansloten. Culturele Regio is uiteindelijk gerealiseerd dankzij bestuursleden Marleen Weinholt en Henk Drok (Wijk bij Duurstede) en Jaap van der Kamp (Utrechtse Heuvelrug).

Culture Regio geeft een overzicht van galerieën, ateliers, musea, monumenten theaters en muzikale evenementen in beide regio’s. Het idee is bezoekers langer in de regio te houden.  “Stel: mensen bezoeken Huis Doorn, dan zijn ze na drie uur foetsie. Nu kunnen ze kijken wat er nog meer te doen is, zodat ze langer aanblijven”, aldus Henk Drok in Nieuwsblad De Kaap.

Beide gemeentes ondersteunen dit project met subsidiegelden. “Dat is uniek, want het gebeurt zelden dat beide gemeentes gezamenlijk geld stoppen in één pot”, aldus het bestuur van Culturele Regio. Om op termijn zelfstandig te opereren gaan zij een jaarlijkse bijdrage vragen aan organisaties die in het platform worden opgenomen.

Op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste museumnieuws? Like onze pagina.