Harmel en Hitler in 1943 (Airborne Museum)

Airborne Museum Hartenstein heeft een verzameling persoonlijke en unieke objecten van SS generaal Heinz Harmel (1906-2000) in permanente bruikleen gekregen. Harmel maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdeel uit van de Waffen SS en vocht met zijn divisie tijdens de Slag om Arnhem. De persoonlijke objecten zijn vanaf 22 november te zien in het museum.

Heinz Harmel
Bron: airbornemuseum.nl

Tijdens de Slag om Arnhem voerde Heinz Harmel het bevel over de 10e SS Pantserdivisie. Op 17 september kreeg hij de opdracht het gebied tussen Arnhem en Nijmegen te verdedigen. Harmel was al in 1935 in dienst getreden van de Waffen SS, de militaire tak van de SS. Hij vocht in 1940 aan de Grebbelinie en later aan het Oostfront. Tijdens de gevechten in Normandië raakten de 9e en de 10e SS pantserdivisies ernstig verzwakt. Nabij Arnhem kwamen de divisies weer op krachten totdat de Slag om Arnhem begon en zij hals over kop moesten deelnemen aan de gevechten.

Voor Harmel eindigde in mei 1945 de oorlog. Hij voerde het bevel over een strijdgroep die de bergpassen moest beveiligen rondom de Oostenrijkse-Sloveense grens zodat de Duitse strijdkrachten, vluchtend vanuit Joegoslavië, veilig konden terugtrekken. Het legeronderdeel van Harmel was een van de laatsten die zich overgaf aan de Britse troepen in Oostenrijk. Harmel was twee jaar krijgsgevangen in Engeland. Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Duitsland. Heinz Harmel overleed op 2 september 2000 in Krefeld.

Helm
Onderdeel van de bruikleen is de stalen helm die Harmel aan het oostfront droeg. Terwijl hij als officier zijn hoofd uit een geschutskoepel stak werd hij beschoten door een sluipschutter. De kogel raakte zijn helm en verwonde Harmel aan zijn oor. De littekens aan zijn oor waren zijn verdere leven te zien. De helm bewaarde hij de rest van zijn leven. Het museum heeft eveneens Harmel’s Ridderkruis van het IJzeren Kruis met Eikenloof en Zwaarden in bruikleen gekregen.

SS helm
Fotograaf: Frederik Suijkerbuijk

Meer nieuws gerelateerd aan Airborne Museum Hartenstein.