Animatie van het paleis na de verbouwing, met onder de fontein een grote expositieruimte / Afbeelding Museum Paleis het Loo - Kaan Architecten.

Op de valreep hebben veel liefhebbers nog snel een bezoek gebracht aan Paleis het Loo voordat de deuren drie jaar lang sluiten. Op de laatste dag voor de start van de werkzaamheden hebben zo’n 2500-3000 mensen een bezoek aan het paleis gebracht, een woordvoerder van het museum sprak met de NOS over ‘topdrukte’.

Paleis het Loo zal een grondige renovatie ondergaan die rond de 123 miljoen euro gaat kosten. Hierbij wordt onder meer een nieuwe expositieruimte gerealiseerd onder het voorplein, zal de ontvangstruimte worden uitgebreid, de klimaatbeheersing vernieuwd en asbest verwijderd. De voorbereiding nemen nog zo’n 3 maanden in beslag en in het voorjaar gaan de werkzaamheden echt van start. De collectie wordt tijdelijk ondergebracht in depots in Lelystad en Den Haag.

Wanneer Paleis het Loo medio 2021 weer open gaat zal de voormalige werkkamer van koningin Wilhelmina terug zijn gebracht naar haar oorspronkelijke plek, dit geldt ook voor de Bernhardkamer. In de jaren dat het hoofdgebouw gesloten is, zijn de tuinen en de stallen wel voor het publiek toegankelijk.