C-47 nieuw in het Oorlogsmuseum Overloon.

Vannacht arriveerde in het Oorlogsmuseum in Overloon de zeven meter brede vliegtuigromp van Amerikaans transportvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog. Het vliegtuig onderdeel werd vanuit Duitsland vervoerd en is zo groot dat het met speciaal transport alleen ‘s nachts mocht plaats vinden. De vleugels kwamen al een dag eerder aan.

Het toestel zal restauratiewerkzaamheden ondergaan waaraan het er weer precies zo uit zal moeten zien als in maart 1945. De restauratie is een vrijwilligersproject en zal naar verwachting een jaar in beslag nemen. De werkzaamheden vinden in het museum zelf plaats en de vorderingen zijn voor het publiek te volgen. Het vliegtuig is in de Britse variant bij het publiek beter bekend als een Dakota, maar de officiële benaming van deze Amerikaanse versie is Douglas C-47 Skytrain.

Momenteel doet het Oorlogsmuseum onderzoek naar de oorlogsgeschiedenis van dit specifieke toestel. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog in ieder geval ingezet bij het Rijnoffensief, voor de luchtlandingen van Operation Varsity. Dankzij deze actie konden geallieerde troepen in maar 1945 succesvol de Rijn oversteken en hun opmars naar Berlijn voortzetten. Er zouden Amerikaanse parachutisten uit het toestel zijn gesprongen.

Het vliegtuig was nog tot 2008 in de lucht. Sindsdien heeft het geparkeerd gestaan, eerst in Nederland en later in een militaire hangar op vliegveld Weeze (Duitsland). Deze nieuwe aanwinst van het Oorlogsmuseum kon worden aangekocht met financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer nieuws gerelateerd aan Oorlogsmuseum Overloon.