Model voor het Holocaust Namenmonument, Studio Liebeskind.

Vanmiddag heeft het Nederlands Auschwitz Comité het ontwerp van het nieuwe Holocaust Namenmonument gepresenteerd. Het gedenkteken zal op de Weesperstraat geplaatst worden en is een monument voor alle 102.000 Joden en 220 Roma en Sinti die in de oorlog zijn vermoord. De Pools-Joodse architect Daniel Libeskind is ook de man achter het Joods Museum in Berlijn en Holocaustmonumenten in Amerika en Canada. 

Artist impression van het ontwerp voor het Holocaust Namenmonument, architect Daniel Libeskind, 2016

Het monument heeft een labyrintachtige opzet en is opgetrokken uit hoge bakstenen muren die in vier Hebreeuwse letters het woord ‘Lizkor’ en daarmee de boodschap ‘In herinnering aan’ spellen. Op elk van de stenen staat een naam, geboortedatum en leeftijd van iemand die in de oorlog werd vermoord. De architect gaat nog verder de diepte in. Stalen letters bovenop de muren die een sterk contrast met het steen vormen moeten een verbinding leggen tussen het heden en verleden van Amsterdam. De leegtes tussen de muren en de letters moeten de ‘onderbreking in de geschiedenis en cultuur van het Nederlandse volk’ symboliseren.

Volgens het Nederlands Auschwitz Comité heeft het nieuwe monument een kostenplaatje van vier tot vijf miljoen euro. Een deel hiervan wordt betaald door mensen die namen op het gedenkteken adopteren. Verder is het Comité bezig met het werven van fondsen. Begin 2018 moet het monument onthuld worden.

 

DELEN