Onderzoek Toporovski-collectie en handelen Museum Schone Kunsten Gent

Al eerder dit jaar werden er vraagtekens gesteld bij de echtheid van een aantal kunstwerken in de Toporovski-collectie in een tentoonstelling van het Museum voor Schone Kunsten in Gent. Dit verhaal gaat nu verder met huiszoekingen bij het museum en de Gentse cultuurschepen Annelies Storms. Directe aanleiding voor de huiszoekingen, uitgevoerd door het parket van Gent en de federale politie, is een strafklacht van een collectief van kunsthandelaren, dat meldt De Morgen

Er loopt dus een gerechtelijk onderzoek naar de echtheid van de stukken uit de Toporovski- collectie, welke eerder in het museum tentoon werden gesteld. Bij de huiszoeking zijn computers verzegeld en documenten opgevraagd. De Morgen krijgt van het kabinet van Cultuurschepen Storms geen reactie op de huiszoeking, wel zegt woordvoerster Lien Braeckvelt: “Maar we hebben altijd geprobeerd om correct te handelen volgens de informatie die we hadden”.

Directeur van het Museum voor Schone Kunsten (MSK) staat sinds 7 maart op non-actief en zou volgens de krant De Standaard ook zijn ondervraagd. Het parket wil dit niet bevestigen, een woordvoerder laat in een persbericht weten: “Gelet op het wettelijk geheim van het onderzoek, kan voorlopig geen verdere informatie worden verstrekt”. Ook de advocaat van De Zegher geeft geen commentaar in het belang van het onderzoek.

De eerder genoemde strafklacht is afkomstig van een collectief van kunsthandelaren, in deze zaak de burgerlijke partij. Het betreft vier handelaren uit Londen en New York, en een familielid van een van de betrokken kunstenaars. Advocaat Geert Lenssens: “Zij lijden schade nu de kunstmarkt, waar zij deel van uitmaken, en de museumwereld, met wie ze nauw samenwerken, beschadigd worden”.

Twijfel over echtheid
Twee weken geleden werd MSK directeur De Zegher in de Belgische krant De Standaard onder vuur genomen: ze zou hebben gelogen over haar aanpak van de Toporovski-collectie.  Het museum exposeerde vierentwintig werken van de Russische verzamelaar, onder andere van Kandinsky en Malevitsj. Experts hebben de echtheid van deze werken altijd betwijfeld. De Zegher beweert twee buitenlandse experts te hebben geraadpleegd, in De Standaard hebben deze experts ontkennen dat ze ‘een expertise hebben uitgevoerd’. De Zegher verdedigt zich door te stellen dat ze nooit om een expertise heeft gevraagd en enkel de experts heeft ‘geraadpleegd’. “Expertises kosten heel veel geld, en die budgetten hebben wij niet”, aldus De Zegher.