Onderzoek naar toekomstmogelijkheden Stedelijk Museum Kampen

Het Stedelijk Museum Kampen moet verzelfstandigen, maar is volgens de gemeente nog niet voldoende voorbereid op die stap. Er wordt nu door een extern bureau onderzoek gedaan naar de toekomst van het museum, dat meldt De Stentor

Voor het onderzoek zijn drie mogelijke scenario’s het uitgangspunt: het museum blijft zoals het nu is, er wordt een stadsmuseum opgericht met lokale en regionale partners en er wordt onderzocht of een internationaal Hanzemuseum haalbaar is. In dat laatste geval moet er worden gekeken naar samenwerkingen in binnen- en buitenland.
Volgens burgemeester Bort Koelewijn moet het museum het verhaal van Kampen gaan vertellen. “Je ziet dat dit verhaal in de stad op steeds meer fronten wordt opgepakt. Zou het museum een rol kunnen spelen in de de positionering van de IJsselkogge? Moet het schip een plek krijgen in het museum of daarbuiten? Hoe kunnen we het verhaal van de kogge in regionaal, landelijk of internationaal perspectief zetten?”

De bevindingen van het onderzoek moeten in mei gepresenteerd worden zodat de gemeenteraad later dit jaar een beslissing kan nemen over de toekomst van het museum. Oorspronkelijk zou het museum vanaf 1 januari 2019 zelfstandig moeten zijn, deze deadline is in ieder geval tot een nader te bepalen datum verschoven.