Onderzoek Museum Het Valkhof duurt langer

Onderzoek Museum Het Valkhof
Romeinse ruiterhelm uit Nijmegen, 2 helft van de eerste eeuw. Collectie Museum het Valkhof.

Begin april zouden de resultaten van een intern onderzoek naar de problemen bij Museum Het Valkhof in Nijmegen gepresenteerd worden, dit laat echter langer op zich wachten meldt De Gelderlander vandaag. Interim-directeur Jan van Laarhoven vertelt aan de krant: “Het is zó complex. Er moeten zo veel dingen doorgewerkt worden. Het wordt nu waarschijnlijk half april”.

Er lopen twee onderzoeken naar het reilen en zeilen bij het museum. Enerzijds wordt er een bedrijfseconomische analyse gemaakt en gekeken naar een toekomstvisie, anderzijds kijkt men naar de rol van de raad van toezicht, het managementteam en de directie.

In december barstte de bom bij Museum het Valkhof toen de directeur werd geschorst, de raad van toezicht opstapte en er zware financiële problemen aan het licht kwamen. Een grote verbouwing is inmiddels van de baan en er is bepaald dat er de komende drie jaar niet geïnvesteerd mag worden in grote tentoonstellingen, het museum moet voorlopig volledig vertrouwen op de eigen collectie.

Jan van Laarhoven is tevreden over hoe de situatie nu is opgepakt waarbij het museum opnieuw een relatie aangaat met de stad. In vier zalen is de oude kunstcollectie te zien die verhaalt over de cultuurgeschiedenis van Nijmegen. Topstukken zijn Het Raadsel van Nijmegen, de Vrede van Nijmegen en een historische zeventiende eeuwse kaart van de stad. Ook de bezoekers van het museum en de lezers van De Gelderlander worden betrokken bij het nieuwe expositiebeleid. Vrijdag opent de tentoonstelling ‘Kunstwerk zoekt vriend’, samengesteld door de Vrienden van het Valkhof museum. Eind april volgt een tentoonstelling waarvoor de lezers van de krant hun favoriete stukken uit het depot hebben mogen aanwijzen, deze expositie loopt tot 3 september.

Dit bericht is gerelateerd aan Museum het Valkhof.