Noord-Koreaanse propagandakunst in Grote Kerk Goes

noord korea propagandakunst
Kim Ki Ha, een Noord-Koreaanse verkeersregelaar, collectie Ronald de Groen.

Zaterdag 12 augustus gaat in de Grote Kerk in Goes een tentoonstelling van Noord-Koreaanse kunst van start, dat meldt NU.nl. Ruim vijftig schilderijen uit de communistische staat worden getoond in het kader van het themajaar Goes-Azië. De expositie wordt georganiseerd door de gemeente Goes: “Het is propaganda verpakt als kunst. De expositie heeft een niet mis te verstaan politiek karakter.”

De kunstwerken komen uit de collectie van Ronald de Groen, die eind jaren ’90 samen met Willem van der Bijl begon met het aanleggen van deze bijzondere verzameling. Van der Bijl had als postzegelhandelaar een kantoor in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang en kon zodoende handel drijven. De Groen kreeg de schilderijen in handen via een Noord-Koreaans tussenpersoon. De verzameling kunstwerken, stuk voor stuk gemaakt in opdracht van de staat, bestaat inmiddels uit 3500 exemplaren.

De werken die in de expositie ‘Gelukkig in Noord-Korea. De utopie verbeeld.’ zijn vervaardigd tussen 1960 en 2000. De tentoonstelling is geopend tot en met maandag 4 september.