Nieuwe koers voor het Wereldmuseum

Anderhalve maand geleden werd bekend dat het Wereldmuseum Rotterdam voortaan onder het Nationaal Museum van Wereldculturen (NMVW) zou komen te vallen. Deze nieuwe samenwerking is gisteren door directeuren Sieburgh (interim) en Schoonderwoerd ondertekend. Het NMVW bestaat verder uit het Tropen-, Afrika- en Volkenkunde Museum. Het Wereldmuseum blijft een zelfstandige stichting onder de paraplu van Wereldculturen.

Stijn Schoonderwoerd wordt wel de nieuwe directeur. Over het nieuwe samenwerkingsverband zegt hij het volgende: “Wij zijn ontzettend blij dat het Wereldmuseum door middel van deze samenwerking behouden blijft en dat we de Rotterdamse wereldcollectie in deze wereldstad kunnen blijven tonen. Met deze krachtenbundeling kunnen wij onze gezamenlijke missie naar een hoger niveau tillen. En de collectie waar we verantwoordelijkheid voor dragen behoort, door de aanvulling vanuit het Wereldmuseum, inmiddels tot de absolute wereldtop.”

In navolging van de andere musea binnen het NMVW zal ook het Wereldmuseum in toekomst maatschappelijker gaan programmeren. De tentoonstellingen zullen aansluiten op het multiculturele karakter van thuisstad Rotterdam. Rotterdamse cultuurwethouder Pex Langenberg: “Alle partijen hebben de afgelopen tijd hard gewerkt om het Rotterdamse Wereldmuseum door de samenwerking met het Nationaal Museum van Wereldculturen een nieuwe toekomst te bieden. Ik ben trots op de ambitieuze plannen waartoe dit nu al heeft geleid. Het Wereldmuseum krijgt weer de status die een wereldhavenstad als Rotterdam verdient.”

Lees meer nieuws gerelateerd aan Wereldmuseum Rotterdam.