Amito Haarhuis, nieuwe directeur van Rijksmuseum Boerhaave / Foto: Rijksmuseum Boerhaave

De leiding over het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave in Leiden komt vanaf 1 april in handen van Amito Haarhuis. Hij vervangt Dirk van Delft, die na twaalf jaar  met pensioen gaat. Haarhuis is momenteel adjunct-directeur van het NEMO Science Museum in Amsterdam, in het verleden was hij werkzaam als pabodocent, schreef hij populairwetenschappelijke boeken en presenteerde hij het NCRV-programma ‘Willem Wever’.

Amito Haarhuis: “Rijksmuseum Boerhaave heeft een van de belangrijkste wetenschappelijke collecties ter wereld. Ik zie het als mijn belangrijkste opdracht de naamsbekendheid van het museum op zowel nationaal als internationaal terrein verder uit te bouwen. Het vernieuwde museum is hiervoor een prachtig uitgangspunt”.

Douwe Breimer, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rijksmuseum Boerhaave: “Amito Haarhuis heeft in de directie van NEMO veel ervaring opgedaan. Hij beschikt over een uitgebreid en relevant netwerk in de museumwereld. Dirk van Delft heeft het vernieuwde Rijksmuseum Boerhaave op de kaart gezet en het is aan Amito Haarhuis om Rijksmuseum Boerhaave als belangrijkste wetenschapsmuseum van Nederland nog verder te doen groeien en bloeien.”

Dirk van Delft stelde zijn pensioen uit om het museum door de grootscheepse verbouwing van de afgelopen twee jaar te loodsen. “De rode draad in mijn leven is wetenschapscommunicatie. Ik zag het als mijn grote uitdaging om dit prachtige museum, altijd al gewaardeerd door betà-kenners, ook aantrekkelijk en relevant te maken voor mensen met een andere achtergrond. De enorme toeloop van families in de kerstvakantie bewijst dat Rijksmuseum Boerhaave er ook toe doet als familiemuseum. Dat geeft mij geweldig plezier.”