Nieuwe aanwinst voor het Teylers Museum

Het Teylers Museum in Haarlem heeft een werk van Willem de Zwart (1862-1931) aan zijn collectie 19e eeuwse schilderijen toegevoegd. Mede dankzij financiële steun van de Roodenburg van Looy Stichting zal het werk Marietje in het gras (circa 1895) vanaf 19 december in de Tweede Schilderijenzaal te zien zijn. 

Hoofdconservator Michiel Plomp: “Marietje in het gras straalt ondanks zijn geringe afmetingen een enorme kracht uit. Het schilderij is bijzonder vanwege de summier, haast modernistische aanduidingen van de omgeving, waardoor het hoofdmotief alle aandacht krijgt. De kunstenaar ging voor de glimlach van zijn dochter, maar voor haar aparte silhouet. Het is daarmee een gedurfd en onverwacht schilderij, karakteristiek voor De Zwart.”

Kunstenaar Willem de Zwart wordt gezien als een van de grote vernieuwers van de Nederlandse 19e eeuwse schilderkunst. Marietje, op het schilderij te zien, is het eerste kind van De Zwart, geboren in 1889. Ze zit hier op vijfjarige leeftijd in de tuin van ouderlijk huis in Soest. Qua sfeer doet het werk denken aan het schilderij De Tuin van Jacobus van Looy uit 1893. Teylers kocht dit werk in 2013 aan en sindsdien is het een belangrijke publiekstrekker voor het museum.