Nieuw onderzoek naar het Meisje met de parel van Vermeer

Het Mauritshuis gaat het beroemde Meisje met de parel (1665) van Johannes Vermeer aan nieuw onderzoek onderwerpen. Op 26 februari start het project ‘Het meisje in de schijnwerper: een diepgaand onderzoeksproject naar het Meisje met de Parel’. Het schilderij werd voor het laatste onderzocht in 1994, destijds werd het kunstwerk ook gerestaureerd.

Sinds 1994 zijn de onderzoekstechnieken zover doorontwikkeld dat het museum nieuwe ontdekkingen hoopt te doen. De focus ligt op de manier waarop Vermeer schilderde en welke materialen hij gebruikte. Het onderzoek zal twee weken in beslag nemen en wordt uitgevoerd in de Gouden Zaal van het Mauritshuis. De werkzaamheden vinden plaats in een uit glas opgetrokken atelier waardoor het publiek het proces kan volgen. Restaurator en onderzoeksleider Abbie Vandivere geeft door middel van video- en blogposts toelichting op wat er allemaal gebeurt.

Specialistisch onderzoek
Het onderzoek naar Vermeers Meisje met de Parel wordt uitgevoerd door een team van internationaal erkende specialisten in het kader van het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS). Onderzoeksleider Abbie Vandivere: “We zijn er trots op dat we met zo’n cluster van top wetenschappers kunnen samenwerken. Zij introduceren voor dit onderzoek de meest state-of-the-art technieken en apparatuur. Zo wordt het museum voor twee weken één van de meest geavanceerde onderzoekscentra ter wereld.” Onder meer MA-XRF scanning, röntgen en digitale microscopie worden toegepast. Na de onderzoeksperiode van twee weken behoort het zeventiende-eeuwse schilderij tot de best gedocumenteerde kunstwerken ooit.